torsdag den 12. april 2012

Verdens mindste orangeri - the end!


Dette er beretningen om hvordan tilfældigheder, en kassekredit i overtræk kombineret med en global finanskrise, alligevel kan inspirere og afstedkomme små genbrugsmirakler – dette er historien om ”verdens mindste orangeri”.

Det færdige orangeri

I takt med at renoveringen af min relativt nyerhvervede stråtækte idyl skred frem, gik det selvfølgelig den modsatte vej med finanserne. Drømmen om et yndigt lille drivhus var så småt ved at kuldsejle i overtræk og møder med banken,- da jeg fik øjnene op for ”skuret”.

"Skuret"

På min smukke og engelskudseende lille cottage ”Kastaniehuset” sad der nemlig et lillebitte, faldefærdigt redskabsskur med en livsfarlig terrasse på toppen. Skuret var halvråddent, utæt og fyldt med ragelse og sikkert dømt til nedrivning. Faktisk havde jeg ikke skænket det mange tanker - lige indtil den dag banken smækkede kassen i. 

Da begyndte jeg at se på skuret med helt nye øjne, og da tilfældet ville at jeg fra en veninde "Bag havelågen" fik tilbudt 3 gamle, men fine vinduer og en havedør i glas, lå beslutningen lige for - og det blev begyndelsen til ”verdens mindste orangeri”. Projektet blev ledsaget af en tvivlende hovedrysten fra utallige sider, men med vinduer og havedør i hus, og en hjælpsom nabo som backup gik jeg i sving.

Første dag gik forrygende. Der blev revet ned og savet over. Den gamle facadebeklædning bestod mest af råddent træ og det var ikke forbundet med stort besvær at få den fjernet, og da dagen var omme sad kun det gamle vindue tilbage og ventede på en udskiftning.

Førbilleder af "skuret"


På andendagen og med et snuptag blev de ”nye” genbrugsvinduer sat i gavlen og stor var glæden. Med den fart burde vi nok kunne få de nye facadebrædder, det sidste vindue og havedøren på plads inden fyraften. 

I tankerne sad jeg allerede med en top te og en havebog på skødet, mens dagens sidste solstråler spejlede sig i ”verdens mindste orangeri”.

Verdens mindste orangeri

Desværre varede glæden kun kort, faktisk kun de 7 minutter det tog at fjerne et par af brædderne fra gelænderet ovenfor. Her blev det nemlig afsløret at de bærende bjælker var pilrådne, med det resultat at de nye vinduer skulle pilles ud igen, og alle 3 sider samt terrassen ovenpå skulle rives ned!

For at forhindre bedrevidende kommentarer fra de kloge hoveder der fulgte projektet, og som pudsigt nok konstant og helt uopfordret gav deres mening til kende, bevarede jeg fatningen – selvom det var svært. Troede i al min naivitet at vi kunne strikke et lille orangeri sammen på et par dage - det var trods alt verdens mindste - men nej, så let skulle det ikke gå, og tanken om verdens mindste veranda lød ret tillokkende på det tidspunkt.

Men der var jo ikke andet at gøre end at rive det hele ned og begynde forfra, og som sagt
så gjort. På nær genbrugsvinduerne og havedøren samt de fire hjørnestolper, som var i fin stand, blev resten af skuret savet i småstykker og kørt på genbrugspladsen og så var det i gang med genopbygningen.

Der blev monteret nye bærende bjælker i top og bund, der blev sat trykimprægnerede brædder på ydersiden og indvendigt blev orangeriet foret med profilbrædder på vægge og lofter. Nogen egentlig isolering var der ikke mulighed for på grund af orangeriets ringe størrelse, men det lykkedes af få plads til ca. 10 cm rockwool mellem yder- og indervæg, og lidt har som bekendt også ret.

Gamle gulvbrædder blev brugt til vinduesindfatninger og karme. Terrassens gelænder blev et trykimprægneret stakit købt i længder på 180 x 80 cm, der blev lagt nyt tagpap og alt træværket blev malet hvidt både ud- og indvendigt, og trods den stramme økonomi blev der fundet plads til en lille zinktagrende med tilhørende vandtønde. Nu var der kun tilbage at indrette – og sikken en fest. 


Potter, planter, jord og bakker blev hentet frem og sammen med tekanden og en masse havebøger bliver det forhåbentligt begyndelsen på mange lange og vidunderlige havestunder i ”verdens mindste orangeri”.


Dette er slutningen på historien om verdens mindste orangeri, og jeg håber den kan inspirere.

13 kommentarer:

 1. Det kan godt være det er verdens mindste orangeri, men det har sandelig kæmpe charme og sjæl, og jeg kan godt forstå at du er glad for resultatet. Super godt gået, og herligt du holdt ud til det sidste! Stort tillykke med tilbygningen :o)

  SvarSlet
 2. Hej du fina!

  Det kanske är världens minsta men det spelar ingen roll för det är ett av världens charmigaste orangeri!!!
  Bilderna är helt underbara...åhh så fint!!!!

  Kram, nu måste jag kika en gång till ;))
  Mia

  SvarSlet
 3. PS. Den der potteholder på nederste billede er bare så fin, jeg har aldrig set sådan en ting før. Er den oprindelig lavet til potter, eller er den til noget helt andet??

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Fru Friis
   Tak for de pæne ord om orangeriet, jeg er også glad for det trods den ringe størrelse :)
   Potteholderen fra gamle dage er egentlig beregnet til at tørre flasker på, men den er meget velegnet til potter. Den produceres stadig og sig til hvis jeg skal skaffe dig én.
   Mange hilsner
   Lene

   Slet
 4. Hold da op, hvor er det bare blevet fint! :-)
  Tillykke!! Det oser af charme :-)
  Knus Signe

  SvarSlet
 5. Tillykke med jeres skønne og charmerende orangeri - det er blevet fantastisk. Husk at det ikke er størrelsen det kommer an på ;-)

  SvarSlet
 6. Hold op et sødt orangeri, I har fået! Godt at I gennemførte trods krisen. Det er et meget fint og romantisk orangeri. Jeg er fuld af beundring at I holdt ud trods bedreviden fra andre. Den der ler sidst ler bedst!

  SvarSlet
 7. Alt godt kommer til den der venter selvom I har knoklet i stedet for at vente:) Hvor er det smukt og vidunderligt, her er basis for mange hyggelige stunder.

  SvarSlet
 8. Det ser rigtig hyggeligt og stemningsfyldt ud det lille orangeri.

  SvarSlet
 9. Hvor er det dog en fantastisk smuk oase... Skønt lille sted !! Kan det nydes hele året ?? Gad godt at drikke the i så smukke omgivelser.

  SvarSlet
 10. Ej, hvor er det altså bare fint! Hvilken charme.

  Jeg har forresten nævnt dig på min blog og henvist til din hjemmeside. Håber du vil følge med på bloggen

  KH LINE
  HoukjaerH.blogspot.dk

  SvarSlet
 11. Jamen, jamen, jamen...sikken et dejligt orangeri det er blevet til ;-) sådan kan det gøres...vildt godt, som andre også har skrevet så emmer det af hygge hos dig...så jeg melder mig som fast læser hos dig..på billedet ovenover finder jeg et skab (flueskab)som jeg lige købt et magen til...men købt det under et andet design hmm - kan forstå I også sælger dem..jeg øjner lige et bord som kunne minde om gasbord jeg leder med lys og lygte efter sådan et....kan det skaffes..spørger bare.Hilsen Grethe

  SvarSlet
 12. Kære Grethe
  Tak for de søde ord :)
  Det lille glasskab sælger jeg i min shop www.downtownsjolte.dk og jeg har også fra tid til anden gasborde til salg. De ryger hurtigt og er efterhånden svære at få fat i, men jeg skal nok tænke på dig, hvis jeg falder over ét.
  Bedste hilsner
  Lene

  SvarSlet